Orbán: Žijeme v nespravodlivej Európe s dvojakým metrom

03.05.2013 Celý región

Budapešť (TASR) - Útoky voči Maďarsku a úľavy poskytované niektorým členským krajinám Európskej únie, ktoré však Maďarsku upierajú, svedčia o tom, že žijeme v nespravodlivej Európe. Vyhlásil to v dnes vysielanom rozhovore pre maďarský verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
V súvislosti s disciplinárnym konaním voči Maďarsku kvôli deficitu verejných financií, ktoré prebieha od roku 2004 a ku ktorému sa má dnes vyjadriť Európska komisia, Orbán povedal, že Maďarsko urobilo, čo sa od neho očakávalo a deficit štátneho rozpočtu znížilo pod požadovanú úroveň.
"Ak si únia ctí princíp spravodlivosti, tak by mala právne konanie voči Maďarsku ukončiť," zdôraznil premiér, ktorý sa však nechcel pustiť do špekulácie o možnom obsahu jarnej správy EK o stave Maďarska.
Dodal však, že EÚ je vo viacerých prípadoch nespravodlivá, ťarchou krízy chce často zaťažiť chudobných, často aplikuje dvojaký meter, nectí si národné štáty a vynáša rozsudok bez rokovania. "Veľké medzinárodné podniky často a nie vždy neúspešne lobujú v Bruseli proti národným záujmom," konštatoval.
Za krokmi namierenými proti Maďarsku vidí Orbán finančné záležitosti. "Nedokážu nám namietať nič z oblasti demokratických noriem. Vadí im, že z krajiny nemôžu medzinárodné podniky vyviesť stovky milióny forintov, čo počas vlády socialistov robili veselo, dokonca ich vláda ešte k tomu aj povzbudzovala," poznamenal a dodal, že tomu je koniec.
 

Vyberte región